Motorclub De Stoomfiets is in 1974, net na de absolute daljaren van de motorsport, opgericht. Motorrijden als hobby, eigenlijk meer als way-of-life, begon langzaam terug te keren op 'slands wegen. 

De categorie motoren in die tijd was er eigenlijk maar één. Wegmotor. Toen de eerste Yamaha XT500 verscheen, koos een deel van de vereniging al snel voor deze nieuwe manier van rijden. Het gevolg was dat de club zich als vanzelf opsplitste in een toer- en offroad afdeling. De laatste was vooral actief in de prachtige omgeving van Steenwijk, maar niet op het asfalt.

In de jaren 80 maakte de club furore door de organisatie van grote motorshows. Nederlandse en buitenlandse prominenten vonden hun weg naar de Meenthe in Steenwijk. 

Nu, bijna 40 jaar later, bestaat het zichtbare deel van de vereniging hoofdzakelijk uit liefhebbers van het (grote) toeren. Maar daarbij moet meteen gezegd worden dat de Stoomfiets zich vooral op de kaart zet door een mega offroad event. De Off the Roadrit Steenwijk. Elk jaar in het eerste weekend van september wordt een tientallen kilometerslange rit uitgezet door het zand van de defensieterreinen bij Steenwijk. Kijk maar eens in het fotoalbum van deze site voor een goede indruk.

Voor de toerrijders staan er talloze ritten op de kalender. Buiten de winterperiode elke 2 weken (tenminste) één. Meestal over nationaal asfalt, maar het Hemelvaartweekend toeven we op de heerlijke kronkels van de B-straβen bij onze oosterburen.

Niet onvermeld mag blijven dat onze club zich mag verheugen op een groot aantal vrijwilligers die het mogelijk maken om elk jaar een aantal fraaie evenementen te organiseren.

De leden komen hoofdzakelijk uit Steenwijk en omgeving, maar er zijn ook liefhebbers die graag 100 kilometer of meer rijden voordat ze op het terras van het thuishonk van de Stoomfiets aanschuiven.

 

JSN Teki template designed by JoomlaShine.com